Przygotowywanie posiłków to kreatywne i ciekawe zajęcie. Jego efekty cieszą oczy i podniebienia. Jednak zawsze obok wyśmienitych dań powstaje sporo odpadów. Niezbędnym elementem kuchni jest więc miejsce, gdzie można „produkty uboczne” uprzątnąć, najlepiej od razu, aby nie przeszkadzały przy dalszej pracy i nie psuły wizualnej strony kuchni. Mowa oczywiście o koszach na śmieci.
Najczęściej wybieraną szafką na sortowniki jest szafka zlewozmywakowa. Jest to dobry wybór, ponieważ przy zlewozmywaku wykonuje się najwięcej „brudnych” czynności – wyjmowanie produktów z opakowań, oczyszczanie mięs i warzyw itp.
Myślenie o sortowaniu kuchennych odpadów trzeba zacząć już na etapie projektowania kuchni, aby wybrać odpowiedni rodzaj szafki do tego celu. Można wybrać szafkę otwieraną tradycyjnie na bok lub szufladowo. Może też to być sortownik zintegrowany z szafką.
Możliwą opcją jest szafka zlewozmywakowa otwierana szufladowo. Tutaj też jest kilka wariantów sortowników. Pierwszym jest komplet pojemników wstawianych do istniejącej szuflady, z pokrywami lub bez. Przydatnym akcesorium jest tworzywowa podstawa, dopasowana do kształtu pojemników, wypełniająca całą przestrzeń szuflady. Dzięki niej pojemniki nie przesuwają się i łatwiej utrzymać czystość w szafce. Niektóre zestawy wyposażone są w dodatkowe pojemniczki, tzw. kuwetki, np. na akcesoria do czyszczenia, zapas płynu do mycia naczyń itp.
Można też wybrać kosz z mocowaniem do frontu. Jest to bardzo wygodna opcja, w pełni wykorzystująca potencjał szafki, bardzo ergonomiczna. Takie kosze oprócz miejsca na odpady posiadają też często pojemniki na detergenty i akcesoria do czyszczenia. Wygoda bierze się stąd, że po otwarciu szafki mamy dostęp do całej jej zawartości, podobnie jak kosze wstawiane do szuflady. W takiej szafce łatwo utrzymać czystość i porządek.
(ał)