Kati Meyer-Brühl zdobyła za swoje meble do siedzenia z programu easy pieces nowo utworzone wyróżnienie Green Product Award. Obok czterech nominacji została ona – jako jedyna – nagrodzona w kategorii “Profesjonaliści”. Nagroda zostanie przekazana w ramach imprezy sieciowej.
Pierszy projekt easy pieces pochodzi z roku 2012. Od tego czasu był poszerzany o dalsze elementy i obejmuje obecnie fotel, sofę, szezlong, łóżko dzienne i wariant zewnętrzny.
Jako połączeniu konceptu “urban meets rural” easy pieces naznaczone jest geometrycznymi liniami przy jednoczesnym, nieskomplikowanym i bardzo trwałym komforcie. Rzemieślniczo obrobiony stelaż z drewna litego obejmuje luźno ułożone elementy tapicerowane z kolorystycznie dobranymi frontami, które poprzez obracanie elementów poduch można indywidualnie zmieniać, lub które tworzą interesujące kontrasty przez połączenie tkaniny i skóry. W ofercie jest również wykonanie w szczególnie ekologicznej, garbowanej w wyciągu z liści oliwek skórze Oliva.
Jako część linii programu natural + original brühla easy pieces wyróżnia się maksymalną dbałością o środowisko naturalne i jego zachowawczość we wszystkich użytych materiałach jak i w całym procesie produkcyjnym. Drewno do ramy stelaża pochodzi z certyfikowanych, gospodarowanych zgodnie z zasadami odnawialności zalesień. Wszystkie obicia są wymienne.
Kati Meyer-Brühl otrzymała za swoje projekty 50 narodowych i międzynarodowych nagród, w tym też wiele nagród za design budzący świadomość pro-ekologiczną. Zdobyła Master of Industrial Design na Central Saint Martins University w Londynie oraz Master of Fine Arts na Parsons School of Design w Nowym Jorku. W jej pracy twórczej myśl ekologiczna jest ważnym czynnikim.
Wyróżnienie Green Product Award przyznawane jest przez berlińską agencję White Lobster, której ważnym punktem jest wspieranie pro-ekologicznych innowacji. Przyznawaniem nagród zajmuje się interdyscyplinarne jury złożone uznanych ekspertów w dziedzinie designu z kraju i zagranicy. Oceniane są kryteria: design, innowacyjność i ekologiczna zachowawczość.