Stöcklin stawia na obróbkę obrzeży REHAU w technologii laserowej

„Kuchnie, które zadziwiają” – oto motto firmy Stöcklin. Ta rodzinna szwajcarska firma z tradycjami stawia na estetykę, indywidualność i najnowsze technologie, tworząc kuchnie na każde życzenie i każdy gust. O przemysłowej produkcji mebli kuchennych oraz o zaletach, jakie laserowa obróbka obrzeży w takich meblach oznacza dla ich producentów i nabywców, rozmawialiśmy z Danielem Hoferem, dyrektorem zarządzającym i członkiem rodziny właścicieli (Hofer).

 

Firma Stöcklin to synonim szwajcarskiej precyzji i innowacyjności w produkcji mebli kuchennych. Jak z Pana perspektywy wygląda kuchnia przyszłości? Czego dziś oczekują Państwa klienci?

Daniel Hofer: Nasi klienci pragną, aby ich indywidualność wyrażała się również w aranżacji kuchni. „Twoja kuchnia – Twoje życie – Twój dom” – nie bez przyczyny to hasło widnieje na naszej stronie internetowej. Dla nas oznacza to, że – aby sprostać potrzebom naszych klientów – musimy być elastyczni zarówno pod względem wymiarów, jak i stosowanych materiałów. To z kolei oznacza, że musimy polegać na silnych partnerach, którzy są w stanie szybko dostarczać potrzebne materiały, gwarantując przy tym zachowanie wysokiej jakości.

Dlatego uważam, że JEDNA kuchnia przyszłości prawdopodobnie nie powstanie, przynajmniej nie w Stöcklin. Nasi klienci powinni mieć możliwość powiedzenia nam, o czym marzą i co sobie wyobrażają. A my powinniśmy wówczas być w stanie realizować ich marzenia.

Daniel Hofer, członek rodziny właścicieli Hofer i dyrektor zarządzający Stöcklin Möbel AG

 

Od wielu lat polegacie na jakości obrzeży REHAU. Jakie korzyści to oznacza? Co przynosi ta współpraca?

D. H.: Firma REHAU posiada największe doświadczenie w zakresie technologii laserowej i dlatego dysponuje bardzo szerokim zakresem możliwości. Określenia takie, jak jakość, indywidualność, niezawodność i bliskość klienta, naszym zdaniem doskonale pasują do REHAU. Fakt, że my również na co dzień kierujemy się tymi wartościami, sprawia, że współpraca z REHAU jest tak cenna i udana.

Państwa firma była jedną z pierwszych, która wprowadziła technologię laserową do produkcji komponentów. Co przeważyło szalę na korzyść tej technologii?

D. H.: U podstaw decyzji leżały nasz pionierski duch, odwaga oraz gotowość do podjęcia ryzyka i wkroczenia na nowe terytorium. To, w połączeniu z wiarą w tę wówczas nową, obiecującą technologię i świadomością, że mamy u boku właściwego partnera, doprowadziło do wyboru takiej drogi. Patrząc wstecz, po ponad 10 latach doświadczeń, możemy powiedzieć, że był to słuszny krok!

Czy jakość technologii bezspoinowej spełnia oczekiwania?

D. H.: Tak, całkowicie: zarówno pod względem wyglądu, jak i w normalnym, codziennym użytkowaniu kuchni.

Gdy gorąca para wodna ma kontakt z drewnianymi elementami mebli, „uszczelniony” element bez spoin jest właściwie zabezpieczony podczas normalnego, codziennego użytkowania w kuchni?

D. H.: Nieustannie testujemy z naszymi partnerami nowe materiały i technologie obróbki, aby uzyskiwać optymalne wyniki. Para wodna jest z pewnością jednym z największych wyzwań w przestrzeni kuchennej. Należy wziąć pod uwagę kilka czynników, które w ostatecznym rozrachunku decydują o uzyskaniu dobrego wyniku. Oprócz technologii klejenia obejmują one jakość płyt, materiał obrzeży oraz stosowane narzędzia i ich ostrość.

Meble kuchenne funkcjonują w centralnym punkcie domu. Czy są klienci, dla których sposób produkcji, zrównoważony rozwój jest istotny przy wyborze tych mebli?

D. H.: Tak, przede wszystkim tam, gdzie kuchnie stają się coraz bardziej zintegrowanymi pomieszczeniami mieszkalnymi, wymagania wobec nich zmieniają się najbardziej. Stosuje się też o wiele więcej nowych materiałów i technologii.

W Stöcklin zajmujemy się tym tematem bardzo intensywnie i obecnie próbujemy znaleźć odpowiedź na pytanie, w czym jesteśmy już dobrzy i co jeszcze możemy zrobić, aby kwestie zrównoważonego rozwoju przybliżyć naszym klientom. Drugim krokiem jest określenie potencjału poprawy, który nadal występuje w wielu obszarach, oraz zdefiniowanie i wdrożenie odpowiednich działań.

Ja sam należę do stowarzyszenia, które również zajmuje się kwestią „plastiku” (a raczej tworzyw sztucznych) w oceanach i postawiło sobie za cel wyeliminowanie ogromnych plastikowych wysp lub przynajmniej niedopuszczenie do ich powiększania się. Miałem już okazję rozmawiać na ten temat ze specjalistami z firmy REHAU i jestem zdumiony tym, co już zostało zrobione i jakie ekscytujące projekty i produkty nas czekają.

Więcej o obrzeżach REHAU dowiesz się na http://www.rehau.pl/obrzeza

Zakres odległości Promień: Km

0
Kategorie
ładowanie…

Dojazd

Wskazówki dojazdu

Pokaż dystans w

Użyj mojej lokalizacji, aby znaleźć najbliższego dostawcę usług

pojemniki do przypraw