Minimalizm w kolorach bieli, drewna i szarości

W trzypiętrowej kamienicy z 1900 roku, w samym centrum Katowic znajduje się mieszkanie o powierzchni 110 m². Projekt jego wnętrza został nagrodzony w kategorii projektów zrealizowanych w IX edycji Konkursu VASCO Integracja. Autorką projektu jest architekt Paulina Kostyra-Dzierżęga. Jury doceniło projekt przede wszystkim za jego funkcjonalność, nowoczesny charakter i spójną, konsekwentną stylistykę. Zajrzyjmy do środka, by przyjrzeć się temu wnętrzu.

 

Wchodząc do mieszkania wzrok od razu przykuwają trzy bazowe elementy: biel, szarość i drewno. Stonowane barwy tworzą minimalistyczne, spójne wnętrze, które urzeka przestronnością i jasnością. Głównym założeniem projektu było stworzenie przytulnej, przyjaznej przestrzeni do życia, która będzie stanowiła tło dla różnych scenariuszy jej użytkowania. Dzięki temu daje ona właścicielom poczucie spokoju, wyciszenia i prywatności, ale jednocześnie pozwala na prowadzenie otwartego życia towarzyskiego.

Wyraźny podział stref

Właściciele mieszkania zakupili je w momencie, kiedy deweloper rozpoczął generalny remont kamienicy. Mógł więc od razu połączyć dwa mieszkania w jedno. Układ funkcjonalny od początku był jasny. Wiadomo było, gdzie znajdzie się strefa dzienna, a gdzie prywatna. Tak powstała główna oś podziału – strefa dzienna jest otwarta, przestronna i jasna. Komfortowa dla mieszkańców, ale również sprzyjająca spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną.

Otwarta kuchnia, duży stół zajmujący centralne miejsce w salonie i wygodna część wypoczynkowa to najważniejsze miejsca strefy dziennej. Część nocna jest bardziej intymna i prywatna – właściwie niedostępna dla osób z zewnątrz.
Unikatowy jest sposób oddziela od siebie obu stref. W centralnej części mieszkania umieszczono blok, mieszczący całe jego zaplecze. To on porządkuje całą tutejszą przestrzeń. Umieszczono w nim wszystkie potrzebne pomieszczenia pomocnicze, takie jak garderoba od strony wejścia, pralnia oraz szafy od strony łazienki czy regał ekspozycyjny od strony pokoju dziennego. Ta niezależna bryła, swoisty kubik oddziela część dzienną od prywatnej zarówno wizualnie, jak i akustycznie, tłumiąc odgłosy ruchu ulicznego.
Dzięki takiemu podziałowi mieszkanie jest funkcjonalne i łatwo utrzymać w nim porządek. Wszystko ma tu swoje miejsce i jest ukryte za wizualna barierą. To przestrzeń dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, bogate życie towarzyskie, ale potrzebują też prywatnego azylu i wyciszenia.

Światło i harmonia

Mieszkanie jest przestronne i bardzo dobrze oświetlone dzięki ogromnym oknom z widokiem na miasto, wychodzącym na wschód i zachód. Największą powierzchnię zajmuje salon z kuchnią. Został zaprojektowany tak, by można w nim było przyjmować liczną rodzinę i przyjaciół, a przestronna kuchnia z wyspą stanowi jego integralną część.

Ciepło dużej kubatury wnętrza zapewniają grzejniki VASCO Niva. W salonie zawisły aż trzy o dużej powierzchni, dobrane tak, by pasowały do przestronnych okien. Kolorystykę płyt grzejników dobrano do ściany w tle, dzięki czemu stały się subtelnym dekorem podkreślającym rytm okien i nie przytłoczyły wnętrza. Cienka płyta grzewcza oraz antracytowa konsola pomiędzy nią a ścianą sprawiają, że pomimo dużego rozmiaru są one lekkie w odbiorze. Dodatkowo ich kształt pozwolił na uzyskanie swobodnej, otwartej przestrzeni wzdłuż okien. W łazience i sypialni również znajdziemy grzejniki VASCO – modele Carre i Flatline.
W mieszkaniu dominuje prostota, dzięki czemu wnętrze jest nowoczesne i konsekwentne. Znajdziemy tu tylko niezbędne sprzęty, ascetyczne w formie. Dekoracje ograniczone są do minimum. Całość jest wyrazista, ale spokojna – jest tłem wydarzeń we wnętrzu, a nie ich bohaterem. Organizuje tutejszą przestrzeń, ale jednocześnie pozostawia swobodę jej użytkowania.

Drewno w roli głównej

Aby uniknąć chaosu i nadmiaru dekoracji, zdecydowano się na wprowadzenie ozdób wykonanych z tego samego materiału. Wybór padł na drewno, które wprowadza do białego wnętrza naturalne ciepło. Znajdziemy tu zegary w drewnianej obudowie, rzeźbę przedstawiającą świętą Barbarę, drewniane ramy obrazów, czy drewniane wysięgniki lampek w sypialni. Tego typu projekty sprawiają, że stare kamienice ożywają i odzyskują dawny blask. Minimalizm, funkcjonalność i jasne kolory wprowadzają do nich nowoczesny charakter, dostosowując oblicze ponad 100 letnich wnętrz do współczesnych potrzeb.

Autorką zdjęć jest: Barbara Adamek
Autorka projektu: Paulina Kostyra-Dzierżęga