Lab1 rewolucjonizuje produkcję kuchni dzięki Lamello i sztucznej inteligencji

Chorwacka firma Lab1 poświęciła się najważniejszemu miejscu w domu – kuchni. Integrując sztuczną inteligencję (AI) i zaawansowaną technologię Lamello, Lab1 wyróżnia się jako pionier, który łączy wydajność i jakość pod jednym dachem.

 

Wymarzona kuchnia w prosty sposób

20-osobowa załoga Lab1 specjalizuje się w produkcji kuchni na zamówienie. Nie stawiają sobie żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o życzenia klientów. Klienci mogą wygodnie zaplanować swoją wymarzoną kuchnię online za pośrednictwem strony internetowej i indywidualnie wybrać materiały. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że Lab1 oferuje nie tylko kuchnie, ale także pasujące do nich urządzenia elektryczne. “Rynek wymaga, abyśmy dostarczali kompletny pakiet” – wyjaśnia Dragan Ladić. Firma wykorzystuje sztuczną inteligencję we wszystkich obszarach od około roku. Konfigurator kuchni, opracowany przez dział oprogramowania, wykorzystuje sztuczną inteligencję do natychmiastowego obliczania ceny za niestandardową kuchnię na podstawie danych wprowadzonych przez klienta. Jednocześnie sztuczna inteligencja odpowiada na zapytania klientów w czasie rzeczywistym, co znacznie ułatwia komunikację.

Łut szczęścia

W 2011 roku Dragan Ladić założył firmę Lab1, skrót od Laboratory for design, decoration, furnishing, and interior construction. Założenie firmy przyszło niespodziewanie: kiedy stracił pracę w wyniku kryzysu gospodarczego, musiał zmienić zajęcie. Z perspektywy czasu okazało się to jednak szczęśliwym zbiegiem okoliczności. “Nawet jako nastolatek marzyłem o prowadzeniu własnej firmy. Utrata pracy dała mi energię potrzebną do realizacji tego marzenia” – mówi Dragan Ladić. Początkowo nie było jasne, jakiego rodzaju firmę chce założyć. Ponieważ meble są potrzebne w każdym gospodarstwie domowym, zdecydował się na branżę meblarską. Od tego czasu Dragan Ladić prowadzi firmę wraz ze swoją życiową i biznesową partnerką Senadą Deari. Od samego początku odgrywa ona kluczową rolę w rozwoju firmy i jest odpowiedzialna za projektowanie wnętrz.

Senada Deari i Dragan Ladić

Lamello – siła napędowa wydajności Lab1

Kluczowym partnerem w tej rewolucyjnej podróży jest Lamello. Dragan Ladić otrzymał swoją pierwszą frezarkę do wpustów Classic X od swojego przyjaciela i przedstawiciela handlowego Lamello Ivana Barbira. “Szybko dałem się przekonać i kupiłem więcej frezarek do wpustów. Od tego czasu używamy tylko złączy Lamello” – mówi z uśmiechem. Ich standardowy asortyment obejmuje złącza P-System Clamex, Tenso i Divario. “Innym powodem, dla którego używamy złączy Lamello, jest łatwość montażu i fakt, że możemy dostarczać części w płaskich opakowaniach” – mówi Dragan Ladić. I dodaje: “Pokazujemy nowemu pracownikowi, jak działa złącze, a po dwóch godzinach sam może z niego korzystać. To takie proste!”

Cabineo – mała oszczędność czasu o dużym wpływie

Pięć lat temu firma dodała produkcję na maszynie do nestingu (Biesse Skipper), a wraz z nią Cabineo. Złącze to jest obecnie używane w 95 procentach wszystkich połączeń. Każdego miesiąca zużywa się około 20 000 sztuk. Cabineo umożliwia produkcję mebli w rekordowym czasie. To robi różnicę. Dragan Ladić stwierdza: “Naprawdę cenimy czas nasz i naszych klientów. Jeśli mamy materiał w magazynie, możemy wyprodukować kuchnię w dwa dni. Dzięki złączom Lamello pracujemy wydajnie, ponieważ nie musimy używać ścisków. To również oszczędza dużo czasu”.

Cyfrowa transformacja

Jak doszło do wykorzystania sztucznej inteligencji? “Mieliśmy nowego pracownika, który początkowo był zatrudniony do czyszczenia podłóg. Dowiedziałem się, że ma bzika na punkcie programowania. Opracował kolejną funkcję dla naszego programu CORPUS, co przyniosło Lab1 ogromne korzyści” – tłumaczy Dragan Ladić. Stopniowo wszystkie działy są podłączane w sieć cyfrową i wkrótce Lab1 chce pracować wyłącznie cyfrowo.

OLK – luksusowa kuchnia zewnętrzna

Oprócz kuchni do użytku wewnętrznego, Lab1 produkuje również kuchnie do użytku na zewnątrz. Wykonane z materiałów odpornych na warunki atmosferyczne, mogą wytrzymać chorwacką pogodę ze słońcem, śniegiem i morskim powietrzem. Szczególną cechą kuchni jest to, że nie mają dachu – zgodnie z mottem “gotowanie na świeżym powietrzu”. Ladić podąża w ten sposób za trendem, który w Chorwacji dopiero raczkuje. “Gotowanie na świeżym powietrzu jest szczególnie popularne w regionach nadmorskich. Każda willa i mieszkanie chce tego produktu, a popyt stale rośnie”. Czy AI była zaangażowana również tutaj? “Tak, oczywiście, AI wskazała nam ten trend” – mówi z przymrużeniem oka Dragan Ladić.

https://lamello.com/pl/

Zakres odległości Promień: Km

0
Kategorie
ładowanie…

Dojazd

Wskazówki dojazdu

Pokaż dystans w

Użyj mojej lokalizacji, aby znaleźć najbliższego dostawcę usług