Drewno w kuchni

Rodzaj surowca zastosowanego w kuchni jest bardzo istotny z punktu widzenia eksploatacji powierzchni.

Drewno w kuchni jest narażone na zmiany poziomu wilgotności powietrza i uszkodzenia mechaniczne. Warto zatem wybierając odpowiednie drewno zwracać uwagę na twardość i odporność na zniekształcenia (powinno się sprawdzić tabele poziomu kurczliwości).
Drewno w kuchni należy zabezpieczyć preparatem ochronno-dekoracyjnym: olejem lub lakierem.
Powierzchnię olejowaną cechuje naturalność wyglądu za sprawą podkreślenia rysunku słojów. Chociaż preparat wnika w deskę i chroni ją to proces trzeba powtarzać raz na rok. Jest to prosty zabieg możliwy do wykonania samodzielnie.
Lakier dobrze wygląda na powierzchniach pionowych szafek, mebli czy drzwi. Bardzo pasuje do nowoczesnych wnętrz. Występuje w wariantach: połysk lub mat. Chociaż zapewnia twardą powłokę ochronną, to z czasem może się wycierać. W przeciwieństwie do powierzchni olejowanej, lakierowanej podłogi nie można odnawiać miejscowo. Nakładając lakier na podłogę trzeba pamiętać by warstwy były równomierne i nie nachodziły na siebie, dlatego warto zastosować odpowiedni aplikator.

.

Zakres odległości Promień: Km

0
Kategorie
ładowanie…

Dojazd

Wskazówki dojazdu

Pokaż dystans w

Użyj mojej lokalizacji, aby znaleźć najbliższego dostawcę usług