Drewno parzone

Obróbki termicznej drewna używa się generalnie w celu zmiany jego właściwości, które z jakiegoś powodu nam nie odpowiadają. Poddanie długotrwałej lub nagłej zmianie temperatury na skrajnie niską lub wysoką może w różny sposób wpłynąć na jego właściwości. Najczęściej spotykane są dwa procesy obróbki termicznej: parzenie i wędzenie.

Wędzenie
Jest to proces, który obecnie często zastępuje się przez chemiczny odpowiednik. Polega na naturalnym (poprzez działanie dymem) lub sztucznym (gazowanie amoniakiem) wtłoczeniu związków amonowych w strukturę drewna. Zwiększa się dzięki temu odporność na wilgoć oraz twardość drewna. Proces dopiero zyskuje sobie popularność w Polsce, za to jest bardzo popularny w krajach skandynawskich, gdzie wspomaga zabezpieczanie drewna przed działaniem warunków atmosferycznych.

Parzenie
Proces ten zyskał sobie dużą popularność w Polsce i na świecie. Pozwala na zwiększenie elastyczności i rozprężenie drewna poprzez działanie wysoką temperaturą. Drewno poddaje się nagłemu uderzeniu wysoką temperaturą przekraczającą 100oC przy jednoczesnym działaniu nadciśnieniem sięgającym 2 atmosfer. Dzięki takiemu przebiegowi procesu struktura drewna ulega zmianie w całym przekroju. Parzone włókna strukturalne stają się elastyczne, co powoduje znaczne zmniejszenie wewnątrzstrukturowych naprężeń oraz nadaje drewnu elastyczności, a to z kolei umożliwia wykorzystanie go w produkcji giętej. Drewno nie pręży się zarówno w trakcie i po obróbce, jest łatwiejsze w przetwarzaniu i pozwala na gięcie. Procesowi temu poddawane jest zazwyczaj drewno bukowe, które charakteryzuje się dużą twardością i silnymi naprężeniami wewnętrznymi. Jednak często spotyka się także parzone drewno olchowe czy brzozowe.

Stopnie parzenia
Wyróżniamy trzy stopnie parzenia, od najlżejszego (light steam) przez standardowe (classic steam) aż do mocnego, głębokiego parzenia (hard steam). Pierwsze powoduje delikatne rozprężenie bez znacznej zmiany kolorystycznej drewna i często wykonywane jest w samej komorze suszarnianej. Klasyczne i głębokie parzenie zmienia kolor drewna, nadając mu coraz bardziej czerwonobrązowej barwy i dając coraz mocniejsze stopnie rozprężenia.

Doświadczenie w obróbce termicznej drewna jest niezmiernie ważne. W produkcji liczy się powtarzalność kolorów i stopień rozprężenia. Firma Mabor oferuje od ponad 10 lat tarcicę parzoną i w temacie drewna parzonego uchodzi za jedną z bardziej solidnych w Wielkopolsce. Niestety, na tę chwilę Mabor nie posiada w ofercie tarcicy wędzonej, choć trwają rozmowy mające poszerzyć zakres oferowanych towarów o ten asortyment.

Paweł Machowski
Mabor

 

.