Architektura od kuchni – wywiad z Wioletą Cieślik z Decoroom

Współpraca Wiolety Cieślik z Decoroom rozpoczęła się 6 lat temu. Wtedy znana warszawska pracownia architektoniczna postanowiła stworzyć oddzielny dział kompleksowej realizacji mebli do zabudowy. Tworzone na wymiar meble kuchenne stały się jednym z niezbędnych elementów funkcjonalnych i dobrze zaprojektowanych wnętrz. Jako projektant z dużym doświadczeniem w tej dziedzinie, objęła stanowisko Kierownika działu Decoroom Kitchen i rozwinęła dział składający się z wyspecjalizowanych architektów.

 

W oparciu o swą rozległą wiedzę i setki zrealizowanych przez Decoroom projektów wnętrz kuchni, Wioleta Cieślik skupia się przede wszystkim na rozwiązaniach w pełni odpowiadającym potrzebom inwestorów. Realizacje prowadzonego przez nią działu Decoroom Kitchen udowadniają, że w kuchni nie trzeba rezygnować ani z piękna, ani z funkcjonalności. „Podczas wspólnej pracy nad projektem klienci powinni czuć się dobrze, mieć zapewniony dostęp do sprawdzonych materiałów, by w przyjaznej i miłej atmosferze omawiać szczegóły dotyczące zabudowy. W pracowni powstała specjalna strefa z ekspozycją mebli i dostępnych wykończeń. Inwestorzy mają więc od samego początku zapewnione wsparcie profesjonalnych architektów i projektantów mebli, którzy przygotowują koncepcję i czuwają nad nadzorem procesu realizacji, kierowanym przez dedykowanego koordynatora. Dzisiaj nasz dział liczy siedem osób i wciąż się rozwija, wprowadzając kolejne udoskonalenia” – mówi Wioleta Cieślik, kierownik działu Decoroom Kitchen.

 

Czy wśród klientów pracowni istnieje obecnie zbiór funkcji czy materiałów, które powinny się znaleźć w kuchni?

Wioleta Cieślik: Projekt kuchni powinniśmy przede wszystkim dobrze dopasować do oczekiwań konkretnego klienta. Wszystkie elementy zabudowy dokładnie analizujemy pod względem funkcji oraz materiałów i dobieramy tak, by były później maksymalnie wygodne w użytkowaniu. Na rynku mamy duży wybór wyposażenia szafek i sprzętów, które ułatwiają swobodne korzystanie z tej przestrzeni. Klientom Decoroom zależy na rozwiązaniach z łatwym dostępem, np. wysuwanych koszach cargo, systemach do szafek narożnych, czy sortownikach na śmieci. Znaczenie ma także harmonijne połączenie poszczególnych pomieszczeń pod kątem kolorystyki i materiałów. Kuchnia coraz częściej stanowi bowiem część salonu. Dlatego w Decoroom uważnie badamy styl życia oraz wymagania naszych klientów, proponując im konkretne rozwiązania i materiały – wyjaśnia Wioleta Cieślik.

Jak zatem ergonomicznie urządzić kuchnię?

Wioleta Cieślik: Kuchnia ergonomiczna i funkcjonalna to taka, w której układ szafek oraz sprzętów AGD pozwala w łatwy i szybki sposób przygotowywać posiłki. Ważnym elementem jest zaplanowanie układu według tzw. trójkąta roboczego, czyli umieszczenie trzech najważniejszych sprzętów: lodówki, płyty do gotowania i zlewu, w rozstawieniu trójkąta i bliskiej odległości od siebie. Wszystkie strefy należy kolejno rozplanować, tak by poruszanie się w kuchni było wygodne i swobodne.

Meble powinny mieć także odpowiednio dostosowane wysokości i głębokości do wzrostu użytkowników. Uniwersalna wysokość blatów kuchennych to 85-90 cm, a wysokość pomiędzy blatem a szafkami wiszącymi 50-60 cm. Z kolei wysokość szafek górnych to: 40-100 cm i głębokość 30-40 cm. W kuchni należy także przewidzieć odpowiednią ilość blatu roboczego. Obok lodówki blat powinien posiadać minimum 40 cm długości, zaś główny blat roboczy 80-120 cm długości i ok. 60 cm głębokości. Zachowanie tych odległości pozwali nam na swobodne wyłożenie produktów z lodówki, rozpakowanie zakupów, mycie i obieranie w strefie zlewu, a następnie wygodne gotowanie i wyłożenie naczyń na blacie.

Wspomniała Pani o funkcjonalnym blacie roboczym. Wiele osób zastanawia się nad materiałem, z którego powinien być zrobiony. Co sprawdzi się najlepiej – spiek kwarcowy, konglomerat czy blat laminowany?

Wioleta Cieślik: Wszystko zależy od tego, w jaki sposób użytkujemy kuchnie. Czy dużo gotujemy i jak korzystamy z tej przestrzeni. Elegancki spiek kwarcowy ma bardzo wysoką odporność na temperaturę, nie barwi się i nie rysuje. Konglomerat najbardziej przypomina naturalny kamień, ma także wysoką odporność na zarysowania i zabrudzenia. Laminat z kolei wyróżnia się ogromną paletą kolorów i struktur do wyboru. Jego zaletą jest także niższa cena.

Jakie trendy będą dominować w tym roku w przestrzeniach kuchennych?

Wioleta Cieślik:Kolorystyka to teraz przed wszystkim ciemne i intensywne wzory, odcienie ziemi w egzotycznym drewnie lub forniry lakierowane w czerni, graficie i brązie w matowym wykończeniu. Często wybierane są także mocne jednolite kolory – od bordo, czy cegły, do granatów. We współczesnych kuchniach królują gładkie i minimalistyczne powierzchnie. Czasem pojawią się wśród nich faktury na frontach w postaci pionowych żłobień, czy drewnianych listewek. Coraz częściej wykorzystuje się także szkło i metal w postaci otwartych witrynek eksponujących ciekawą zastawę. Pojawia się także metaliczne odcienie złota, miedzi i mosiądzu.

Jakie nowości dodadzą naszym kuchniom charakteru?

Wioleta Cieślik: W pasie roboczym odchodzimy już od klasycznych płytek, coraz częściej wykorzystując odpowiednio dobrane płyty meblowe, marmury, czy zjawiskowo wyglądające, przybierające temperaturę otoczenia spieki kwarcowe. Fronty kuchenne, zrobione z naturalnego kamienia i spieków kwarcowych typu slim, o grubości zaledwie 4mm, robią duże wrażenie na naszych klientach. Również rozwiązania takie jak szafki bez uchwytów, czy modne zaoblenia na krawędziach wysp kuchennych, zyskują coraz większe grono zwolenników. Mądrze zaprojektowane zabudowy to wyzwanie – zarówno dla projektanta, jak i użytkownika. Wrażenia wizualne zawsze oddziałują najmocniej, ale z pomocą doświadczonych projektantów z Decoroom osiągnięty efekt może cieszyć podwójnie.